Μακεδονία - Ακαμάτης, Ιωάννης Μιχ., 1949- (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού : Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, 1997)
Η έκδοση αυτή δεν περιορίζεται στην απλή περιήγηση ή την παράθεση των ιστορικών τόπων, αλλά δίνει στον αναγνώστη το υπόβαθρο και τις προϋποθέσεις - φυσικές, ιστορικές, κοινωνικές - οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία των πολιτιστικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον χώρο. Η έκταση των παρεχομένων πληροφοριών και ο πλούτος του εικονογραφικού υλικού, συνδυαζόμενα με το πρακτικό σχήμα του βιβλίου, το κάνουν ένα σπάνιο συνοδό του επισκέπτη.