Αριστοτέλης - Ross, Willian David, 1877-1971 (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1993)
Η μελέτη αυτή είναι ένα οδοιπορικό σε όλες τις γνωστές πραγματείες του Αριστοτέλη. Ακολουθώντας πιστά τα νήματα της αριστοτελικής σκέψης όπως εκτυλίσσεται μέσα στα έργα του, ο Άγγλος συγγραφέας αναδεικνύει με φιλολογική ακρίβεια τα κύρια γνωρίσματα μιας φιλοσοφίας η οποία έθεσε, σε μεγάλο βαθμό, τις βάσεις της νεότερης επιστήμης. Σχολιαστής μάλλον των κειμένων στην ιστορική προοπτική τους παρά ερμηνευτής ή τιμητής των απόψεων που εκφράζουν, ο Ρός αποφεύγει συνήθως να προχωρήσει σε κριτικό απολογισμό, θεωρώντας ότι η ίδια η Ιστορία της Φιλοσοφίας έχει αποφασίσει για την αντοχή των αριστοτελικών ιδεών: άλλες τις αφομοίωσε δημιουργικά και άλλες τις απέρριψε εγκαίρως ως λανθασμένες. Από αυτή την άποψη η μελέτη του, που πρωτογράφτηκε το 1923 και γνώρισε έκτοτε πολλές συμπληρωμένες επανεκδόσεις, διατηρεί ακέραιη τη χρησιμότητά της αλλά και την περίοπτη θέση της στην αριστοτελική βιβλιογραφία του αιώνα μας. Ο Χέρμπερτ Τζέννινγκς Ρόουζ (1883-1961) αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη μελέτη του ελληνικού και του λατινικού πολιτισμού. Η φιλολογική παραγωγή του υπήρξε τεράστια. Ιδιαίτερα μελέτησε προβλήματα θρησκειολογίας, όπου η συμβολή του παρουσιάζει μια σπάνια σύζευξη κλασικής και ανθρωπολογικής γνώσης.