Στο περιθώριο του πολέμου = On the Margins of War : η Θεσσαλονίκη της κατοχής, 1941-1944 μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου = Thessaloniki under the German Occupation, 1941-1944 through the photographic collection of Byron Metos - Κατσαρίδου, Ηρώ; Μότσιανος, Ιωάννης (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 2016)
Η έκδοση είναι εξαιρετική. Πολύ καλή εκτύπωση, φωτογραφίες καθαρές και σε πολύ καλή ανάλυση, κείμενα ευανάγνωστα, ποιότητα συνολική της δουλειάς αντάξια του ονόματος του Μουσείου και της αξίας του φωτογραφικού υλικού. Δίγλωσση έκδοση, αγγλικά και ελληνικά. Προλογίζουν οι Ingo Von Voss (Γενικός Πρόξενος Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη), η Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (Προϊσταμένη του Μουσείου) και ο Ηρακλής Παπαϊωάννου (Διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης). Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης μπορεί να δει κάποιες από τις φωτογραφίες της συλλογής. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα κείμενα του βιβλίου. Το πρώτο το υπογράφει ο συλλέκτης, ο Βύρων Μήτου, ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να είναι των επιμελητών, της Ηρώ Κατσαρίδου και του Ιωάννη Μότσιανου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου φάνηκε το κείμενο σχετικά με την μουσειολογική προσέγγιση του αντικειμένου της έκθεσης και την παρουσίασή του. Στα υπόλοιπα κείμενα γίνονται αναφορές στο φωτογραφικό υλικό, στη λογική και τη στρατηγική σημασία της εικόνας, τους μηχανισμούς προπαγάνδας κα.