Η αναβίωση των ολυμπιακών αγωνών στην Ελλάδα : 1797-1859 - Σαμαράς, Παρασκευάς (Σ. Βογιατζή, 1992)
Η "Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα" σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, από την πρώτη σκέψη μέχρι την υλοποίησή της πέρασε από διάφορα στάδια. Ο ιστορικός Παρασκευάς Σαμαράς στο ομώνυμο βιβλίο του επιχειρεί μια καταγραφή άγνωστων πτυχών της Αθλητικής μας ιστορίας από το 1797 έως το 1859. Πλούσιο υλικό αναδύεται από ιστορικές πηγές. Πρόσωπα και γεγονότα που συντέλεσαν στην διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Το βιβλίο "Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα" αποτελεί μια σημαντική πηγή ιστορικών πληροφοριών.