Ελληνική ποιότητα και ανάπτυξη : η νέα συμμαχία - Χαραλαμπίδης, Μιχάλης, 1951- (Στράβων, 2007)
Στις σημερινές συνθήκες απαιτείται μια υψηλή παιδεία των εθνικών συστημάτων και των εθνικών ελίτ που θα επιτρέπει κάθε χώρα να ταξιδεύει στους ωκεανούς ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Όπως ξέρουν να ταξιδεύουν οι έλληνες ναυτικοί. Έχοντας μια ανεπτυγμένη αίσθηση του ορίζοντα της αναχώρησης και αυτού της επιστροφής. Ξέρουν πολύ καλά, αποδείχθηκαν σε αυτό παγκόσμιοι πρωταγωνιστές, να συνδέουν το τοπικό με το παγκόσμιο, τον παντόπο, τις Οινούσες και τους ωκεανούς. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η σκέψη και η παιδεία των δικών μας ελίτ σε σχέση με αυτές τις αναδιαρθρώσεις του παγκόσμιου συστήματος και του συστήματος Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή. Ακόμη και αυτοί οι παγκόσμιοι μάστορες, οι ναυτικοί, αρκετοί είναι και ποιητές, οφείλουν να επεξεργαστούν νέες στρατηγικές αν δεν θέλουν να χάσουν την πρωτοκαθεδρία.