Αγάπη - Marcuse, Herbert, 1898-1979 (Κοινωνιολογία, 1974)
Η αγάπη είναι η μόνη απάντηση στο πρόβλημα της ανθρώπινης ύπαρξης, γράφει ο Έριχ Φρομ. Και συνεχίζει τονίζοντας ότι κάθε κοινωνία που αποκλείει, σχετικά, την ανάπτυξη της αγάπης, τελικά καταστρέφεται από την ίδια της την αντίφαση προς τις βασικές ανάγκες της ανθρώπινης φύσης. Αν είναι τόσο μεγάλη η σημασία της αγάπης για την ύπαρξή μας, την ατομική και την κοινωνική, τότε όλοι έχουμε χρέος να σταθούμε και να στοχαστούμε βαθιά και τίμια το ζήτημα. Έχουμε πραγματική αγάπη μέσα μας, ή μήπως "αγαπούμε" μόνο εκείνο που μας δίνει ικανοποίηση, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική; Έχουμε αληθινό κοινωνικό ενδιαφέρον, ή μήπως αγωνιζόμαστε μόνο να επικρατήσουμε, σαν άτομα, ομάδες ή έθνη, σε βάρος των άλλων; Μπορούμε ν αγαπήσουμε, αν βαθιά μέσα μας φοβόμαστε τη ζωή, την ελευθερία, την αλήθεια, τον ίδιο τον εαυτό μας;