Στατιστική της Ελλάδος, πληθυσμός του έτους 1861 - Μπαφούνης, Γιάννης (Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού : Παράρτημα του περιοδικού Μνήμων, 1991)
Με τον "Πληθυσμό του έτους 1861" το γραφείο της δημόσιας οικονομίας παρουσιάζει για πρώτη φορά αναλυτικά, στο κοινό τις εργασίες του γύρω από την απογραφή πληθυσμού με την οποία άλλωστε είναι επιφορτισμένο από το ιδρυτικό του κιόλας διάταγμα, όπως σημειώνει και ο Ι. Σούτσος. Απογραφές πληθυσμού βέβαια το Γραφείο διεξήγαγε και πριν το 1861, με διαφορετικό όμως σύστημα και με συνοπτική δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Εκείνο που ενδιαφέρει κάθε φορά τους αρμόδιους (ή τους προϊσταμένους τους υπουργούς) είναι ο αριθμός των κατοίκων και όπως είναι επόμενο οι δημοσιεύσεις επικεντρώνονται γύρω από το στοιχείο αυτό. Οι τελευταίες δεν ξεπερνούν ποτέ άλλωστε τους φραγμούς που θέτει η "Εφημερίς της Κυβερνήσεως" στην οποία φιλοξενούνται "απλώς και ξηρώς" και βέβαια κατ αποκλειστικότητα. [...]