Vox graeca : η προφορά της ελληνικής την κλασική εποχή - Allen, William Sidney, 1918-2004 (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2000)
Πώς ακουγόταν η γλώσσα που μιλούσαν οι αρχαίοι Ελληνες; Πόσο και ως προς τι διέφερε απο τον τρόπο που τη διαβάζουμε σήμερα; Πόσο δίκιο είχε ο Ερασμος, όταν πρότεινε διαφορετικό τρόπο εκφοράς της; Πώς διδάσκονται οι ξένοι να προφέρουν τα αρχαία ελληνικά; Το ιδιαίτερα επιτυχημένο βιβλίο του W. Sidney Allen καλεί τον αναγνώστη να τον ακολουθήσει στη συναρπαστική απόπειρα της αποκατάστασης μια προφοράς που έπαψε να ακούγεται εδώ και αιώνες, παρέχοντάς του όλες τις σχετικές μαρτυρίες και ενδείξεις αλλά και διαφωτιστικά παράλληλα από άλλες γλώσσες, όχι μόνο συγγενικές ινδοευρωπαϊκές αλλά και της Απω Ανατολής και της Αφρικής. Το αποτέλεσμα είναι μια σύντομη αλλά πλήρης εισαγωγή στη φωνητική της αρχαίας ελληνικής, που περιλαμβάνει και ένα εκτενές κεφάλαιο με ριζοσπαστικές απόψεις για τον αρχαίο τονισμό των λέξεων. Αν και απευθύνεται κυρίως στον κλασικό φιλόλογο και τον ιστορικό γλωσσολόγο, ο συγγραφέας δεν αγνοεί τον μέσο αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την πορεία της ελληνικής από τις ινδοευρωπαϊκές απαρχές της ως τις μέρες μας, και ιδιαίτερα για μιαν από τις λαμπρότερες μορφές της, την αττική του πέμπτου αιώνα π.Χ.