Φιλοσοφία της φύσης : με εισαγωγή στη χεγκελιανή διαλεκτική - Hegel, Georg Wilheim Friedrich, 1770-1831 (Αναγνωστίδης, 1970)
Στο πλαίσιο της νέας σειράς «ΑΝΟΙΚΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ», κυκλοφορεί η σημαντική πραγματεία του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου Γκέοργκ Χέγκελ (Georg Hegel) “ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ». Το έργο, που αποτελεί το δεύτερο μέρος της εγελιανής Εγκυκλοπαίδειας των Φιλοσοφικών Επιστημών (1830), συνιστά τον καρπό της μεγαλειώδους απόπειρας του φιλοσόφου να ερμηνεύσει τα φυσικά φαινόμενα μέσω της διαλεκτικής λογικής, κάνοντας χρήση όμως όχι, μόνο και κυρίως, μιας καθαρά φιλοσοφικής -a priori- σύλληψης και επεξεργασίας των σχετικών εννοιών, αλλά και επιπλέον μιας εμπειρικής προσέγγισης, ερειδόμενης σε πειράματα της εποχής. Σε αυτό το πλαίσιο ο Hegel θα μελετήσει τον «χώρο» και τον «χρόνο», την «κίνηση», την «ύλη», το «φως», τον «αέρα», τον «ήχο», το «άτομο» κ.ά. Η «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εγελιανής φιλοσοφικής παράδοσης και η εν λόγω έκδοση δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα σημαντικό εκδοτικό γεγονός και συνάμα έναν μεταφραστικό άθλο. Το έργο έχει μεταφραστεί από τον Σταμάτη Γιακουμή, ο οποίος επιμελήθηκε και ένα διαφωτιστικό εισαγωγικό δοκίμιο. Η έκδοση συνοδεύεται από κατατοπιστικό γερμανο-ελληνικό γλωσσάρι, σχόλια και βιβλιογραφική επιλογή, η οποία επιχειρεί να χρησιμεύσει στη συσχέτιση της εγελιανής φυσικής φιλοσοφίας με τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης.