Οι οικισμοί της επαρχίας Κόνιτσας στο παρελθόν - Γκούτος, Χαρίλαος Γ. 1941- (Λειμών, 2015)
Οι μελέτες που εξετάζουν την ιστορία ενός οικισμού ενδιαφέρουν όχι μόνον τους ιστορικούς που μελετούν συστηματικά το παρελθόν του οικισμού ή της ευρύτερης περιοχής του, αλλά και πολλούς εκ των καταγομένων από τον οικισμό, μερικούς επισκέπτες του (γι' αυτό οι τουριστικοί οδηγοί περιέχουν και ιστορικές πληροφορίες για οικισμούς) και τους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που για ειδικούς λόγους πρέπει να γνωρίζουν την τοπική ιστορία. Τέτοιες μελέτες θα είναι χρήσιμες και στο μέλλον, ακόμη και αν ο εν λόγω οικισμός δεν προοδεύσει ή αν ερημωθεί. Για μερικούς από τους οικισμούς της επαρχίας Κόνιτσας έχουν καταγραφεί ιστορικές πληροφορίες σε δημοσιεύματα που αφορούν είτε σε έκαστον από αυτούς αποκλειστικά, είτε σε περισσότερους από αυτούς σωρευτικά. Στην πρώτη κατηγορία των εν λόγω δημοσιευμάτων εντάσσονται τα βιβλία που πραγματεύονται ποικίλα θέματα ενός μόνον οικισμού της επαρχίας και συνολικά είκοσι περίπου οικισμών της. Όμως, τα περισσότερα από τα ως άνω δημοσιεύματα καλύπτουν μόνον το πρόσφατο παρελθόν (ανατρέχουν μέχρι το 1850 το πολύ), έχουν δε γραφεί από «ερασιτέχνες» ιστορικούς και δεν μνημονεύουν τις διαγνωστικές πηγές τους. [...]