Πόλεμος και Ειρήνη. - Tolstoi, Lev Nikolaevich, 1828-1910
Κανένα ντοκουμέντο, ιστορικό ή καλλιτεχνικό, δεν παρουσιάζει τόσο παραστατικά και τόσο ανάγλυφα τη ζωή, το χαρακτήρα και την ψυχολογία του Ρώσου και του ρωσικού λαού της προεπαναστατικής εποχής, όσο το έργο του Λέοντος Τολστόη "Πόλεμος και Ειρήνη". Χάρη στη βαθιά και αναλυτική αυτή ανατομία της ατομικής και συλλογικής συνείδησης, το βιβλίο κατακτά τον αναγνώστη κάθε εποχής. Έργο εμβληματικό, όπου αποτυπώνονται οι τιτάνιες συγκρούσεις, τα πάθη, οι μικρότητες και το μεγαλείο του Ανθρώπου. Η μεγαλοφυέστερη μυθιστορηματική σύνθεση-καθρέφτης μιας εποχής από τις γόνιμες σε κοινωνικές και θρησκευτικές ζυμώσεις...