Η παιδεία στην αντίσταση - Σακελλαρίου, Χάρης Ν., 1923-2007 (Φιλιππότη, 1984)
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να δώσει στο φως της δημοσιότητας την προσπάθεια που έγινε γύρω από τον εκπαιδευτικό τομέα στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, που σίγουρα, δεν είναι δυνατό να κλειστεί μέσα στις σελίδες αυτής της εργασίας. Κινηθήκαμε με τη σκέψη ότι έπρεπε να δοθούν στους αναγνώστες όλα αυτά τα στοιχεία που κατάφερε ο συγγραφέας να συγκεντρώσει και όσα η προσωπική του εμπειρία μπόρεσε να κρατήσει ζωντανά, γιατί ο χρόνος, που κυλά πάνω απ' όλα, ήταν δυνατό να τ' αφανίσει, πριν περάσουν στην Ιστορία. Και είναι καθήκον του καθενός μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η απαθανάτιση των αγώνων του λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον, για λευτεριά, κοινωνική δικαιοσύνη και μόρφωση. Είναι στοιχείο που ενδυναμώνει κι οδηγεί τις νεότερες γενιές στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο. Η παιδεία ήταν ανέκαθεν όργανο στα χέρια της κάθε φορά άρχουσας τάξης για επιβολή της ιδεολογίας της και διατήρηση των προνομίων της. Για λίγο χρονικό διάστημα, δυο-τρία χρόνια, πέρασε και στη χώρα μας στα χέρια του λαού, για προάσπιση και των δικών του συμφερόντων, για ανάκτηση και κατοχύρωση των ελευθεριών του. Κι ήταν τούτο μια εμπειρία συγκλονιστική, που κανέναν απ' όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του πολιτισμού και των λαϊκών αγώνων δεν είναι δυνατό ν' αφήσει αδιάφορο.