Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τις θάλασσες = Vingt mille lieues sous les mers - Verne, Jules, 1828-1905 (Βιβλιοθήκη Ιουλίου Βερν, 1989)
Το 1859, ο Ντελάνεϋ, μηχανικός στο Σικάγο τον Η.Π.Α., είχε καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα «μηχάνημα καταδύσεως», και στον εμφύλιο πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών (1861-1865) οι Νότιοι χρησιμοποίησαν υποβρύχια εναντίον του στόλου των Βορείων. Φυσικό ήταν να εμπνευσθεί ο Βερν έναν καταπληκτικό «Ναυτίλο», ενισχυμένο μ’ ένα σωρό φανταστικές εφευρέσεις –που οι περισσότερες όμως πραγματοποιήθηκαν με τον καιρό– να κάνει τον υποβρύχιο γύρο του κόσμου.