Η δάδα : η ιστορία μιας μυστηριώδους και συναρπαστικής αναζήτησης - Paton Walsh, Jill, 1937- (Εφηβική βιβλιοθήκη / Καστανιώτης, 1996)
Οι χωρικοί, ακολουθώντας τις παραδόσεις, έστειλαν την Καλ και τον Ντίο από το σκονισμένο μονοπάτι στα σπασμένα μάρμαρα. Η Καλ και ο Ντίο σκόπευαν να παντρευτούν και η παράδοση έλεγε ότι έπρεπε πρώτα να επισκεφθούν το γέροντα στα μαρμάρινα ερείπια. Βρήκαν όμως το γέροντα να πεθαίνει. Λίγο πριν ξεψυχήσει, τους είπε ότι ήταν ο φύλακας ενός μυστικού θησαυρού -της δάδας- και ότι ο Ντίο θα έπαιρνε τη θέση του. Τι θα κάνουν η Καλ και ο Ντίο με τη δάδα και την παράξενη φλόγα της; Μαζί με μερικούς από τους φίλους τους ξεκινούν για μια εκπληκτική περιπέτεια μέσα από πολλές και παράξενες χώρες. Βρίσκονται εγκαταλειμμένοι σε μια βάρκα στη μέση της θάλασσας· ταξιδεύουν με τους νομάδες πάνω σε καμήλες. Στη διαδρομή μαθαίνουν για τα «Περασμένα», τότε που φτιάχτηκε η δάδα, ένα παρελθόν θαυμαστών εφευρέσεων, οι οποίες χάθηκαν από μια καταστροφή που έστειλε τον κόσμο πίσω στην αρχαιότητα. Η δάδα οδηγεί συνεχώς την Καλ και τον Ντίο, μέχρι να βρουν το πραγματικό της νόημα. Μια θαυμάσια περιπέτεια που εμπνέει και δίνει νέες ιδέες.