Τζαμίλια : μυθιστόρημα - Aitmatov, Chingiz, 1928- (Εκδόσεις Θεμέλιο, 1982)
Ως την ωραιότερη ερωτική ιστορία χαρακτηρίζει ο Λουί Αραγκόν την Τζαμίλια, ένα πραγματικό αριστούργημα του Αϊτμάτοφ. Μια ιστορία βγαλμένη μέσα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν τα συναισθήματα οξύνονται, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά ή απομακρύνονται, ανάλογα με τις ανάγκες που επικρατούν και όλοι είναι πιο ευάλωτοι. Η Τζαμίλια, παντρεμένη με έναν στρατιώτη που λείπει αρκετό καιρό στον πόλεμο, ζει με την οικογένειά του και δουλεύει αρκετά σκληρά για να μπορέσει να επιβιώσει. Όμως, δεν υπάρχει μόνο η δουλειά και η στενή σχέση με την οικογένεια του άντρα της, δεν μπορεί αυτό να την κάνει να μείνει πιστή. Η έλλειψη της συντροφικότητας την οδηγεί στον έρωτα ενός άλλου άντρα, ο οποίος κάνει την ψυχή της να πάλλεται Ο συγγραφέας, ένας από τους σημαντικότερους Ρώσους συγγραφείς του εικοστού αιώνα, μας περιγράφει με ένα τρόπο λιτό την ιστορία του, κατορθώνει να μπει στις ψυχές των πρωταγωνιστών του και να δώσει στον αναγνώστη το νόημα της πραγματικής αγάπης. Αυτό το γεγονός οδήγησε τον Αραγκόν να χαρακτηρίσει το βιβλίο ως την ωραιότερη ερωτική ιστορία. Η μετάφραση της Άλκης Ζέη δεν θα μπορούσε παρά να μας δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.