Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα : μυθιστόρημα - Λουντέμης, Μενέλαος, 1912-1977 (Δωρικός, 1970)
Το «Ένα παιδί μετρά τ' άστρα» είναι μυθιστόρημα, του Έλληνα συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1956 και πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του συγγραφέα. Το βιβλίο περιγράφει τους αγώνες και τους κόπους που καταβάλει ένα παιδί, ο Μέλιος, για να μορφωθεί, να πάει στο σχολείο και, τελικά, να επιβιώσει.