Ιστορία της ιταλικής λογοτεχνίας - Asor Rosa, Alberto (Ιταλική λογοτεχνία / Παρατηρητής ;, 1998)
Η Ιστορία της Ιταλικής Λογοτεχνίας του Αλμπέρτο Άζορ Ρόζα καταφέρνει να κατασκευάσει το «πλέγμα», αν όχι της ιταλικής λογοτεχνικής ιστορίας στο σύνολό της, σίγουρα όμως των πιο σημαντικών στιγμών της, μέσα από μια επίπονη διαδικασία απελευθέρωσης από όλα τα προηγούμενα ιδεολογικά σχήματα (προοδευτικά ή συντηρητικά), τον εντοπισμό όλων των ιδεολογικών θέσεων των ιταλικών ομάδων διανοούμενων και τη σχέση τους με τα πραγματικά κοινωνικά κινήματα και την κατάσταση και τα σχέδια των κυρίαρχων τάξεων. Το «πλέγμα» αυτό υπάρχει, είναι σημαντικό και υποδεικνύει στον συγγραφέα ένα εξαιρετικό ιστοριογραφικό ενδιαφέρον.