Θεσσαλονίκη = Thessaloniki : επιστημονική επετηρίδα του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. - Γαρδίκα, Κατερίνα; Στεργιούδης, Δημήτριος (Ιανός, 1999)
Ο τόμος αυτός περιέχει ένδεκα πραγματείες με αντικείμενο την πόλη και το παρελθόν της. Καλύπτουν ολόκληρη τη χρονολογική έκταση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης από την όψιμη αρχαιότητα ως τα χρόνια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, τέμνοντας ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής και πνευματικής της ζωής: την πνευματική κίνηση, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, την οικονομία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Το φωτογραφικό υλικό και τα αρχιτεκτονικά σχέδια που συνοδεύουν τις εργασίες αποτελούν πολύτιμο συμπλήρωμα της έκδοσης. Μεταξύ των συγγραφέων συγκαταλέγονται και οι: Ευάγγελος Χεκίμογλου, Αντώνης Σατραζάνης, Γιάννης Τζανής, Αλεξάνδρα Γερόλυμπου, Χρήστος Παπαδημητρίου, κ.α. Στην έκδοση αυτού του βιβλίου συνέβαλε επίσης και μια πλειάδα γνωστών και καταξιωμένων στο χώρο τους προσώπων, όπως ο κ. Νικόλαος Μακραντωνάκης, ο κ. Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο κ. Χαράλαμπος Παπαστάθης, ο Αλμπέρτος Ναρ και πολλοί άλλοι.