Ο άνθρωπος ανοίγει την αγκαλιά του : μυθιστόρημα - Billetdoux, Raphaele, 1951- (Aquarius, 1987)
Κανένας εξωτερικός παράγοντας, κανένα δράμα δεν υποχρεώνει την πολύ νέα αφηγήτρια να φύγει απ' το σπίτι των γονιών της. Ας υποθέσουμε ότι είχε δει να πλησιάζει ο καιρός της αλλαγής... Αφοσιώνεται αρχικά στην προσπάθειά της να καταλάβει το μυστήριο των συζύγων. Από τι είναι λοιπόν φτιαγμένοι αυτοί οι άντρες κι αυτές οι γυναίκες; Και ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού; Μεταπηδώντας απ' τις εκπλήξεις της παιδικής ηλικίας στην πρόννωση του μέλλοντος, μετράει τις τύχες στο βάρος μιας μοναδικής κίνησης, μιας συμπεριφοράς, μιας ανταλλαγής βλεμμάτων. Ο Έρωτας θα της δώσει το κλειδί αυτού του κόσμου και θα της αποκαλύψει ότι ο άνδρας, είναι από μόνος του ένα εξίσου μεγάλο μυστήριο. Αναρωτιέται αν γνωρίζει τελικά τις «περίφημες πληγές των γυναικών». Η ηρωίδα μας προτείνει συνεχώς μια τόσο γελοία άποψη των πραγμάτων μ' ένα ύφος τόσο επίμονα απροσδόκητο, όπου η ανάλυση και ο αισθησιασμός συγχέονται με τέτοιο τρόπο που δεν ξέρει πια κανείς αν είναι γοητευμένος από την αθωότητα ή συγκινημένος απ' το χιούμορ. «Στην αφήγηση της Ραφαέλ Μπιγεντού η οξύτητα του Προυστ κατευνάζεται από την εφευρετικότατα του Ντουανιέ Ρουσώ». Antoine Blondin