Ακριβή μου γυναίκα, Γη μου ακριβή - Γυφτογιάννη, Μαρία -Ευαγγελία, 1960- (Ελληνική πεζογραφία / Ωκεανός, 2013)
Ο Σιδερής Κρυστάλλης ατενίζει τη θάλασσα από τον κόκκινο βράχο της Σαντορίνης. Από τη μια η ιστορία και το βαρύ παρελθόν που άφησε πίσω του, φεύγοντας από τον τόπο του, την Ίμβρο, επιθυμώντας να λησμονήσει τον άδικο χαμό της οικογένειάς του. Και εδώ, σε αυτό το πανέμορφο νησί του Αιγαίου προσπαθεί να χτίσει τη ζωή του από την αρχή. Υπήρξε δειλός και διστακτικός στο παιγνίδι του έρωτα. Η ατολμία του του στοίχισε την ευτυχία και τώρα, ώριμος πια οριστικά, του δίνεται άλλη μια ευκαιρία για να τη διεκδικήσει και να την κερδίσει. Όταν αποφάσισε να κάνει βήματα προς το μέρος της μεγάλης του αγάπης, της Καλλιόπης, τον έδεσε στον ιστό της η όμορφη Μαρκέλλα. Η Καλλιόπη ακολούθησε τη μοίρα της, τον άνδρα που της υποσχέθηκε την παντοτινή ευτυχία μακριά από τον τόπο της... Μετά από χρόνια, οι δρόμοι τους συναντώνται. Είναι κι οι δύο χαμένοι, προδομένοι από τους ανθρώπους στους οποίους αφιέρωσαν τη ζωή τους...