Ο Μπωντλαίρ τα άνθη του κακού και το ύψος : δοκίμιο - Auerbach, Erich, 1892-1957 (Καρανάσης, 1984)
"Τα Άνθη του Κακού" συγκροτήθηκαν από τον Μπωντλαίρ οριστικά στη β' έκδοση του 1861, μετά την καταδίκη των απαγορευμένων ποιημάτων, σε έξι μέρη, που ακολουθούν τον χαιρετισμό «Στον αναγνώστη»: Ι. Μελαγχολία και Ιδεώδες, II. Παρισινές Εικόνες (προσθήκη του 1861), III. Το κρασί, IV. Τα Άνθη του Κακού, V. Εξέγερση, VI. Ο Θάνατος. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τρία ακόμη μέρη: VII. Τα Έξι Απαγορευμένα Ποιήματα, VIII. Τα δώδεκα ποιήματα που προσέθεσε και επιμελήθηκε ο Μπωντλαίρ στην τρίτη έκδοση του 1868, λίγο πριν τον θάνατό του, και IX. τρία από τα πιο ωραία και σημαντικά ποιήματα που ανθολογήθηκαν στη συλλογή ΣνντρίμμΙα [Les Epaves]. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)