Γαλαξιακή αυτοκρατορία. - Asimov, Isaac, 1920-1992 (Κάκτος, 1978)
Η κολοσσιαία κάποτε Πρώτη Γαλαξιακή Αυτοκρατορία ζούσε τις μέρες της κατάρρευσης. Τα δύο Θεμέλια, "οι επιστημονικές αποικίες σα αντίθετα άκρα του Γαλαξία", σύλληψη του πατέρα της ψυχοϊστορίας Χάρι Σέλντον, ήρθαν να καταλάβουν την ηγετική θέση στο σύμπαν - και αυτό έκανε τη σύγκρουση αναπόφευκτη. Τα απομεινάρια της Αυτοκρατορίας ήταν ακόμα τόσο ισχυρά όσο να μπορούν να ελέγχουν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού και του πλούτου του σύμπαντος. Ποιο θα είναι το τελικό χτύπημα της Αυτοκρατορίας; Ποια θα είναι η έκβαση της σύγκρουσής της με το Θεμέλιο;