Τα πρώτα βήματα στην έρευνα : ένας χρηστικός οδηγός για νέους ερευνητές - Λατινόπουλος, Περικλής (Επιστημονική βιβλιοθήκη, 2010)
Ένας πλήρης και έγκυρος οδηγός για κάθε νέο ερευνητή. Στις μέρες μας η ενασχόληση με την έρευνα ενδιαφέρει πολλούς νέους επιστήμονες είτε ως αντικείμενο μεταπτυχιακών σπουδών είτε ως τακτική επαγγελματική ενασχόληση. Το ενδιαφέρον αυτό αντανακλά εξάλλου και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, των επιστημονικών φορέων και της αγοράς εργασίας για υψηλού επιπέδου κατάρτιση και επιστημονική εξειδίκευση. Ο συγγραφέας καλύπτει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την έρευνα, διακρίνοντάς τα σε τρεις βασικές ενότητες: Η ενασχόληση με την έρευνα: αντικείμενο, χώροι εργασίας και προσόντα για σταδιοδρομία στην έρευνα - η προετοιμασία ενός ερευνητή (σπουδές, επιμόρφωση), η διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας, η αρχή μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας. Η ερευνητική δραστηριότητα: οργάνωση μιας έρευνας (από την επιλογή του αντικειμένου μέχρι τα θέματα δεοντολογίας που εγείρει η υλοποίησή της) - διεξαγωγή της έρευνας (ερευνητική μεθοδολογία, εργαλεία και ολοκλήρωση), αναζήτηση βιβλιογραφικών πηγών και διαχείριση του βιβλιογραφικού υλικού. Η δημοσιοποίηση της έρευνας: επικοινωνία με την επιστημονική κοινότητα και με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο - συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών κειμένων, ερευνητικών άρθρων και διατριβών, προφορικές και άλλες μορφές παρουσίασης της έρευνας.