Τα αγρίμια που γνώρισα - Seton, Ernest Thompson (Νεανική Βιβλιοθήκη. Οι φίλοι μας τα ζώα, 1996)
Σ' αυτά τα οχτώ θαυμάσια διηγήματα ο Έρνεστ Τόμσον Σίτον, ο μεγαλύτερος -γνήσιος Αμερικανός- συγγραφέας του Νέου Κόσμου, συνέλαβε εξαρχής όλο το δράμα που κρύβει ο κόσμος των ζώων και γοήτευσε γενεές και γενεές αναγνωστών που λατρεύουν την άγρια ζωή της φύσης. Ο Λόμπο, ο πελώριος θηριώδης λύκος, που η δύναμη και η πονηριά του τον έκαναν θρυλικό στα απέραντα βοσκοτόπια του Νέου Μεξικού· ο Ασημομύτης, ένα πανέξυπνο κοράκι με εφευρετικό μυαλό, που πολλές φορές αποδείχτηκε πολύ πιο έξυπνος από τον άνθρωπο· ο Ράγκιλαγκ και η μητέρα του η Μόλυ, δυο αγριοκούνελα που παλεύουν να επιβιώσουν σ' ένα βάλτο του Καναδά· ο Γούλυ, το τραγικό σκυλί που ο διχασμένος χαρακτήρας του τον μεταμόρφωσε από τη μια στιγμή στην άλλη σε ανελέητο δολοφόνο - το κάθε ζώο έχει πίσω του μια σπαρακτική ιστορία. Ο συγγραφέας μάς τονίζει: «... Τα ζώα στο βιβλίο τούτο υπήρξαν όλα πραγματικοί χαρακτήρες. Τη ζωή που περιγράφω την έζησαν και η σφραγίδα του ηρωισμού και του σθένους τους είναι πιο έντονη απ' όσο μπόρεσε η πένα μου να καταγράψει».