Ο πόλεμος της φωτιάς - Rosny, J.-H., aine, 1856-1940 (Τα κλασικά της Άγκυρας, 2005)
Τούτο το βιβλίο δεν είναι έργο φαντασίας, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς. Είναι έργο επιστημονικό, γιατί στηρίζεται στα όσα γνωρίζει η σημερινή επιστήμη για τη ζωή πάνω στη γη, εκείνη την πολύ μακρινή εποχή. Φυσικά, τα ονόματα των «ηρώων» του είναι φανταστικά, αλλά μόνον αυτά. Γιατί οι άνθρωποι εκείνοι υπήρξαν πραγματικά, κι έζησαν έτσι όπως τους περιγράφει ο συγγραφέας. Υπήρξαν εκείνα τα απέραντα παρθένα δάση, υπήρξαν εκείνα τα γιγάντια θηρία, που μόνο τους σκελετούς τους μπορούμε να δούμε σήμερα στα μουσεία της Φυσικής Ιστορίας, υπήρξαν εκείνοι οι κίνδυνοι, εκείνοι οι αγώνες, εκείνες οι απεγνωσμένες προσπάθειες των πανάρχαιων προγόνων μας ν' αντιμετωπίσουν, άοπλοι σχεδόν, γυμνοί, τους αναρίθμητους εχθρούς που τους τριγυρνούσαν. .