Η χαμένη γλώσσα των γερανών - Leavitt, David (Aquarius, 1988)
Η Ρόουζ και ο Όουεν ζουν εδώ και είκοσι πέντε χρόνια σε ένα απαίσιο διαμέρισμα στο κέντρο της Νέας Υόρκης, και τώρα τους κάνουν έξωση. Μεγάλη καταστροφή που έρχεται παράλληλα με αυτοαποκαλύψεις για τους ίδιους και τον γιο τους, και οι οποίες απειλούν να τους συγκρίνουν. Ο Όουεν, που είναι κρυφοομοφυλόφιλος, περνάει τα απογεύματα της Κυριακής του σ’ ένα βαγόνι-πορνό κινηματογράφο. Ο Φίλιπ, ο γιος τους, ομοφυλόφιλος και ο ίδιος, απογοητευμένος από μια ερωτική του αποτυχία, παίρνει το θάρρος και εκμυστηρεύεται στους γονείς του ότι είναι gay. Εκείνοι, βέβαια, το μόνο που δεν του εύχονται είναι καλή σταδιοδρομία. Απόκρυφα μυστικά που βγαίνουν στην επιφάνεια, τσακίζουν την οικογένεια. Ο Λίβιτ γράφει με ανατριχιαστική σιγουριά για την ομοφυλοφιλική ζωή στη Νέα Υόρκη, η οποία απειλείται από την επίθεση του aids, από τη μιζέρια του έρωτα που ξεθωριάζει αλλά, πάνω απ’ όλα, από τις ίδιες τις οικογένειες των gay, που είναι τόσο τρωτές και ανίσχυρες. Ένας συγγραφέας με προορισμό την κορυφή!