Όνειρα με χαρταετούς και περιστέρια - Fariad, Fereydun (Κέδρος, 1988)
Δυο παιδιά φτωχικής οικογένειας για να ζήσουν κάνουν μικροθελήματα, πουλάν χαρταετούς και μπαλόνια στο παζάρι. Ονειρεύονται να μαζέψουν χρήματα και ν' αγοράσουν ένα ποδήλατο. Δεν τα καταφέρνουν. Ο Αλμπάν, ο μικρότερος αδελφός, έχει μεγάλη αγάπη για τα περιστέρια. Ο Μελού, ο μεγαλύτερος, λατρεύει τα περιστέρια. Έχει δυνατές φιλίες μαζί τους. Τα καλοκαίρια, που κλείνουν τα σχολεία, τα παιδιά του Χοραμσάρ, χωρισμένα σε δυο αντίπαλες συνοικίες, οργανώνουν πετροπόλεμους για ν' αναδείξουν τα καλύτερα παλικάρια. Δε λείπουν οι μικροτραυματισμοί κι οι καρούμπαλοι στα κεφάλι. Ωστόσο, έρχεται ο πραγματικός πόλεμος. Αεροπλάνα σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα, βόμβες σκάνε, σπίτια γκρεμίζονται, παιδιά, γυναίκες, γέροντες σκοτώνονται. Τότε τα παιδιά, στις δυο αντίθετες ομάδες, φιλιώνουν, αλληλοβοηθιούνται κι όλοι μαζί αδελφωμένοι πολεμάνε με τιποτένια μέσα να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, το χωραφάκι τους, το φτωχοκαλύβι τους. Κι όλοι ονειρεύονται πότε να σταματήσει ο πόλεμος, να γεμίσει ο ουρανός χαρταετούς και πολύχρωμα μπαλόνια, να γεμίσει η γη λουλούδια και να λάμψουν στον αέρα χιλιάδες ειρηνικά περιστέρια φωτίζοντας με τ' άσπρα φτερά τους όλο τον κόσμο.