Άπαντα - Γιαννόπουλος, Περικλής, 1869-1910 (Προφήτες του ελληνισμού, 1993)
Ο συγγραφέας πίστευε ακράδαντα στο μεγαλείο και την αθανασία της φυλής. Είχε την πίστη ότι εξελληνιζόμενο ακόμη μια φορά δι' αναβαπτισμού το ελληνικό έθνος θα φώτιζε και πάλι τον κόσμο. Λαμπρό παράδειγμα αποτελούν τα δημιουργήματα του συγγραφέως. Σπανίως συγγράμματα εκπέμπουν τέτοια αυθεντικότητα ώστε εκτός από κείμενα υψυλών τεχνικών απαιτήσεων να αποτελούν ζωντανά κυρήγματα εθνεγερσίας που καλούσαν τους συμπατριώτες σε ολοκληρωτική επανάσταση.