Πικρές αλήθειες από το διάβα της ζωής μου - Κυριαζής, Γιάννης, 1930- (Όμβρος, 1999)
Ο Γιάννης Κυριαζής είναι θυρωρός, μουσικός και όψιμος στιχουργός. Ως μουσικός κουβαλάει μεγάλη παράδοση λαϊκής και Βυζαντινής ιθαγένειας. Ως στιχουργός μας εκπλήσσει με την αφέλεια, την ευχέρεια και την τόλμη του να στιχοποιήσει τα πάντα. Ο Κυριαζής καταρρίπτει όλα τα γνωστά στερεότυπα. Την έμπνευση, τη φόρμα, την παράδοση, τη σχολή και τα εργαλεία της μορφής, τη μεταφορά, την εικονοποιΐα, το επίθετο και τη συναισθηματική φόρτιση. Όλα αυτά πάνε περίπατο και στιχουργείται ο καθημερινός, πεζός, αυτονόητος, κοινόχρηστος, κοινότοπος λόγος. Το παν γίνεται ποίηση, ό,τι ως τώρα θεωρούσαμε άκρως αντιποιητικό γίνεται, στην αδηφάγα ρυθμοποιητική μανία του Κυριαζή, στιχουργημένο προϊόν. Η λαϊκή ρίμα, το στιχάκι του ημερολογίου, το αυτοσχέδιο ριμάρισμα, γίνονται ασυνείδητα τα "ποιητικά" προαπαιτούμενα στη στιχουργική κοινοτοπία του Κυριαζή. Ως θυρωρός φιλότιμος ο Γιάννης Κυριαζής εισέπραττε πάντα τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. Ιδού που τώρα ό,τι κοινόχρηστο συμπεριφοράς, ηθικολογίας, ιδεολογήματος, πίστης και ψεύδους συνείδησης γίνεται ριμάτα, δηλαδή κοινός λόγος έμμετρος. Κώστας Γεωργουσόπουλος