Το άσπρο άλογο - Ιωαννίδης, Ιωάννης Δ., 1931-2000 (Νεανική Βιβλιοθήκη, 1990)
Ένα δωδεκάχρονο παιδί, ο Σταύρος, χαίρεται να καλπάζει πάνω στο άσπρο άλογο του γείτονα του κυρ Χαραλάμπη. Ώσπου οι δυο οικογένειες μπλέκουν με τα δικαστήρια... Τότε ακόμα και η φιλία με το άσπρο άλογο γίνεται μίσος. Κι ύστερα από συγκινητικές καταστάσεις και στα δέκα διηγήματα της συλλογής, αναφαίνεται ένα φως. Όλοι οι μικροί ήρωες απελευθερώνονται από κάτι το άσχημο και "καλπάζουν" προς κάτι που αγαπούν.