Ιστορίες του παππού χωρίς μουστάκι - Χατζηχάννα, Φιλίσα, 1947-1999 (Κόκκινο μπαλόνι, 1994)
ΕΝΑΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΤΑΚΙ Οι καλύτεροι φίλοι της Κατερίνας είναι ο παππούς της, ή όπως τον φωνάζουν χαϊδευτικά "το Γελαστό Μουστάκι", και ο "Μεγάλος Μπελάς", που δεν είναι άλλος από τον Πέτρο. Πώς έμεινε ο παππούς χωρίς μουστάκι; "Σηκωνότανε, περπάταγε πάνω κάτω, πάνω κάτω κι όλο έφερνε τα δάχτυλα ν''αγγίξει το μουστάκι του. Μα, μουστάκι πουθενά!" Ποιος είναι η αιτία που το έχασε; Μήπως δίκαια φωνάζουν τον Πέτρο, "Μεγάλο Μπελά"; Τι ψέμα αναγκάστηκε να πει ο παππούς, επειδή ντρεπόταν για το χαμένο του μουστάκι; Μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ, απλότητα και ζεστασιά, δείχνει πως ακόμα και ένας γέρος 88 χρόνων μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ένα αγοράκι 8 χρόνων. "Είναι ένα μεγάλο παιδί", έλεγε η μαμά της Κατερίνας. Και φαίνεται πως είχε δίκιο.