Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου : μυθιστόρημα για παιδιά - Ζέη, Άλκη, 1925-2020 (Κατώφλι στον κόσμο, 1987)
Ο Πέτρος, ένα αγόρι εννιά χρονών, είναι πολύ λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Η μεγάλη αδελφή του, η Αντιγόνη, θέλει να του δώσει το κουτί από το βραχιόλι της να το θάψει. Ο Πέτρος συλλογιέται να το χώσει στη χαραμάδα ενός δοκαριού. Δεν πρόλαβε όμως. Το άλλο πρωί τον ξύπνησε απότομα η μαμά του. -Σήκω, να' σαι ντυμένος. Έγινε πόλεμος! Δεν ακούς σειρήνες; Ήταν 28η Οκτωβρίου του 1940. Ο Πέτρος ξέρει τον πόλεμο μέσα από τα βιβλία του