Ο Χαρούν και η θάλασσα των παραμυθιών - Rushdie, Salman, 1947- (Νέα Σύνορα, 1980)
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΠΟΤΑΜΩΝ Ο Χαρούν είναι το μοναχοπαίδι του Ρασίντ, του Ωκεανού των Ιδεών -για τους φίλους του- ή Σάχη του Μπλα Μπλα -για τους εχθρούς του. Ενός παραμυθά που το κέφι του ήταν ξακουστό σ' ολόκληρη τη θλιμμένη πολιτεία της χώρας του Αλίφμπεη ενώ οι αστείρευτες, μικρές και μεγάλες, ιστορίες του έφερναν χαρά στους κατοίκους της πολιτείας. Ξαφνικά, μια μέρα, η μητέρα του Χαρούν τους εγκαταλείπει και ο πατέρας του δεν έχει πια ιστορίες να διηγηθεί. Ο Χαρούν είναι αποφασισμένος να τον βοηθήσει. Με τη βοήθεια του Ιφ και του Μπατ του Τσαλαπετεινού ξεκινά για τον Ωκεανό των Παραμυθοπόταμων, απ' όπου προέχονται οι ιστορίες και τα παραμύθια όλου του κόσμου. Κι έτσι αρχίζει ένα μαγευτικό ταξίδι σε εξωτικές χώρες που καταλήγει σε μιαν απίστευτη περιπέτεια στον ωκεανό της απόλυτης ελευθερίας.