Εις ενθύμιον : στρατιωτικά ενθυμήματα 1912-1916 - Δεμερτζής, Γεώργιος Π., 1891-1971 (Ερωτόκριτος Μαραγκουδάκης, βιβλιοχαρτοπωλείο, 2015)
Τα ενθυμήματα 1913-1916 είναι καταγραφές που ο Γιώργος Δεμερτζής αποτύπωσε στα σημειωματάριά του κυρίως το 1914 και κατά δεύτερον το 1915 και 1916, όταν υπηρετούσε το υπόλοιπο της στρατιωτικής θητείας του στο στρατόπεδο Κοζάνης, μετά τη λήξη του Ελληνοβουλγαρικού πολέμου το 1913, στο οποίο έλαβε μέρος ως απλός στρατιώτης. Στο ημερολόγιο συμπεριλαμβάνονται τριών ειδών καταγραφές και αφορούν σε: 1. κυρίως ενθυμήματα με θέμα τον Ελληνοβουλγαρικό πόλεμο, 2. ημερολογιακές καταγραφές με θέμα την πρώτη περίοδο της παραμονής του Γιώργου Δεμερτζή στο στρατόπεδο της Κοζάνης και 3. ποιητικές και στρατιωτικές καταγραφές και συγκεκριμένα πολεμικά-ηρωικά άσματα, αυτοσχέδια ποιήματα (δίστιχα) και πίνακες βαθμοφόρων και μη που υπηρέτησαν μαζί του και λοιπών θεμάτων.