Όμορφη πορτοκαλιά μου - Vasconcelos, Jose Mauro de (Παγκόσμια λογοτεχνία για παιδιά, 1978)
Ο Ζεζέ είναι ένα πολύ ζωηρό αγοράκι μιας πολυμελούς και πάμφτωχης οικογένειας που ζει στη Βραζιλία των δεκαετιών 1920-30. Οι σκανδαλιές του δεν συγχωρούνται όπως συνήθως συμβαίνει στα παιδικά βιβλία ή τις ευκατάστατες οικογένειες, αλλά ξεπληρώνονται με άγριο ξύλο και τιμωρίες. Όταν η φαμίλια του μετακομίζει σε νέο σπίτι επειδή χρωστάει τα νοίκια στο προηγούμενο, ο ευαίσθητος μικρός βρίσκει στην πίσω αυλή μια πορτοκαλιά και δένεται μαζί της, σαν να συνάντησε σε αυτήν έναν αληθινό φίλο.