Το πολικό αστέρι - Vivier, Colette (Παγκόσμιο Νεανική Βιβλιοθήκη ;, 1990)
Πού μπορεί να οδηγήσει ένα δωδεκάχρονο παιδί το πείσμα των μεγάλων; Ο νεαρός Παύλος, αφού έγινε καλά μετά από μια σοβαρή αρρώστια, περνά τις διακοπές του κοντά σε μια φιλική οικογένεια, στη Διέπη, την πόλη όπου γεννήθηκε ο πατέρας του. Έχει και συγγενείς εκεί που κάποτε κρατούσαν "Το Πολικό Αστέρι", ένα πολυτελές εστιατόριο. Του είναι απαγορευμένο, όμως, να μιλά γι'' αυτό, πολύ περισσότερο να ψάξει να τους βρει κι ο Παύλος είναι πολύ άτολμος για να παρακούσει. Η τύχη, όμως, αποφασίζει αλλιώς κι ο άβουλος και δειλός νεαρός, με το τέλος των διακοπών, έχει γίνει ένας σοβαρός και αποφασιστικός έφηβος. Εκείνος έχει βρει τον εαυτό του και η οικογένεια τους παλιούς δεσμούς της.