Ο τελευταίος των μοϊκανών - Cooper, James Fenimore, 1789-1851 (Τόξο, 2001)
Ο τελευταίος των Μοϊκανών, μια συγκινητική ιστορία περιπέτειας και ηρωισμού, είναι το διασημότερο μυθιστόρημα του αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ. Η ιστορία εκτυλίσσεται την ταραγμένη εποχή του αγγλογαλλικού πολέμου, γύρω από την περιοχή του ποταμού Χάντσον, στη Βόρεια Αμερική. Ήρωας της ιστορίας είναι ο Αετομάτης, ένας λευκός κυνηγός που, θέλοντας να ξεφύγει από την απάτη και την ψευτιά του πολιτισμού των λευκών, έχει βρει καταφύγιο στον πολιτισμό των Ινδιάνων. Με κίνδυνο της ζωής του συνοδεύει δυο αδερφές, την Κόρα και την Άλις, κόρες του στρατηγού Μονρό, μέσα οπό την εχθρική ζώνη των ιθαγενών, για να βρουν τον πατέρα τους. Στη δύσκολη αποστολή του βρίσκει συμπαραστάτες τον Τσινγκατσγκούκ και τον γιο του Ούνκας, τους δύο τελευταίους της φυλής των Μοϊκανών. Μια συγκινητική ιστορία γεμάτη ηρωισμό, περιπέτεια, αυτοθυσία, πραγματική φιλία, που εξακολουθεί να ελκύει τους αναγνώστες.