Το νησί των θησαυρών - Stevenson, Robert Louis, 1850-1894 (Νεανική βιβλιοθήκη / Καστανιώτης, 2000)
Ένας γερο-ναυτικός φτάνει σε κάποιο πανδοχείο κουβαλώντας το σεντούκι του. Πολύ γρήγορα ο μικρός Τζιμ, ο γιος του πανδοχέα, ανακαλύπτει πως ο παράξενος ναυτικός κρύβει κάποιο μυστικό. Είναι ο χάρτης ενός νησιού, όπου βρίσκεται κρυμμένος ένας θησαυρός. Απ' αυτή τη στιγμή και μετά αρχίζουν οι περιπέτειες. Κανείς δεν το ξέρει όταν η «Ισπανιόλα» σαλπάρει με το νεαρό Τζιμ, το χρηματοδότη του ταξιδιού Τριλόνυ, το γιατρό Λάιβεζυ. Πολύ σύντομα όμως όταν το πλήρωμα, αποτελούμενο από παλιούς πειρατές, στασιάσει, αρχίζει αγώνας ζωής και θανάτου και, φυσικά, διεκδίκησης του θησαυρού. Κλασικό στο είδος του αυτό το βιβλίο, συναρπάζει τον αναγνώστη κάθε ηλικίας με το ανεξάντλητο της πλοκής και της περιπέτειας.