Το άσπρο αρκουδάκι και οι γάτες των καραβιών - Beer, Hans de (Μια φορά στο Βόρειο Πόλο, 1997)
Από την πρώτη κιόλας ματιά είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι ο Ολλανδός Hans de Beer ζει στο Αμστερνταμ. Οι εικόνες του μαρτυρούν μια ιδιαίτερη αγάπη για τα λιμάνια και αιχμαλωτίζουν από την πρώτη στιγμή το βλέμμα των παιδιών, καθώς μιλάνε με τον δικό τους τρόπο για τα ταξίδια με μεγάλα καράβια στις θάλασσες του Βορρά. Με χρώματα γκριζοπράσινα, γαλαζωπά και μενεξελιά. Εστιάζοντας σε φεγγίτες και καραβόσκαλες. Αποκαλύπτοντας πανοραμικά πλάνα των λιμανιών στο πρώτο πρωινό φως και παίρνοντας τους πίσω δρόμους της πόλης. Εκεί όπου ανάμεσα σε παλιά πλυντήρια και άχρηστα σιδερικά μαζεύονται οι καραβόγατοι. Οι πραγματικά έξοχες εικόνες του De Beer συνοδεύουν μια χαριτωμένη παιδική ιστορία, η οποία έχει διασκευαστεί στα ελληνικά με χιούμορ και τρυφερότητα από τη Μαριανίνα Κριεζή. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού αρκουδάκου που βρέθηκε μπλεγμένος στο δίχτυ ενός αλιευτικού. Και από εκεί ολομόναχος σ ένα σκοτεινό αμπάρι. Ώσπου στο σκοτάδι «άναψαν τα χρυσά μάτια» της γάτας του καραβιού.