Ξαναβρήκα το φίλο μου - Uhlman, Fred, 1901-1933 (Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους : Συλλογή κύκνοι, 1994)
Ο Χανς Σβάρτς, μοναχογιός ενός εβραίου γιατρού, είναι δεκάξι χρονών. Στο σχολείο που φοιτά, το καλύτερο γυμνάσιο της Στουττγκάρδης, νιώθει μοναξιά. Κανένας από τους συμμαθητές του δεν ανταποκρίνεται στο «ρομαντικό ιδανικό» της φιλίας που έχει πλάσει η ευαίσθητη εφηβική του φύση. Κάποια μέρα, όμως, φτάνει ένας καινούργιος μαθητής, ο Κάνραντιν φον Χόχενφελς, που τά' χει όλα. Οι δύο νεαροί γίνονται αχώριστοι και για μερικούς μήνες ο Χανς αισθάνεται απόλυτα ευτυχισμένος. Πώς, όμως, μπορεί να διαρκέσει μια φιλία ανάμεσα σ' ένα εβραιόπουλο κι έναν γνήσιο εκπρόσωπο της Αρίας φυλής, το 1932, την εποχή που ανέβαινε ο ναζισμός κι ο αντισημιτισμός εκδηλωνόταν με κάθε τρόπο; Αυτό το παρελθόν έρχεται να το ξαναζωντανέψει ένα γράμμα, τριάντα χρόνια μετά. [...]