Παλαιόκαστρον Κοζάνης - Αποστόλου, Βασίλης, 1952- ([χ.ό.], 2014)
Στα μαθητικά μου χρόνια πάντα περίμενα την 28η Αυγούστου την παραμονή της τοπικής πανηγύρεως να επισκεφτώ το Παλαιόκαστρο. Διανυκτέρευα με τα άλλα ξαδερφάκια στην Ευδοκία Γαλάνη αδερφή της γιαγιάς μου Ευθυμίας η οποία παντρεύτηκε το Δημήτριο Π.Αποστόλου. Η καλή μας η γιαγιά πάντα μας περίμενε με χαρά. Μετά τα καλωσορίσματα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί μικροπωλητές πουλούσαν ζαχαρωτά, παιχνίδια, λαχεία που κέρδιζαν όλα. Πανηγυριώτες και ντόπιοι, άνδρες κυρίως, στήνανε χορό κάτω από τους ήχους του κλαρίνου και τύμπανου. Συνήθως διασκέδαζαν με τον Εξαρχιώτη και χωριανό μου Χρήστο Μπούζμπα. Το σπίτι της αδελφής της γιαγιάς μας ήταν ένα χαμηλό σπίτι . Όλα τα παιδιά, γύρω στα δέκα, κοιμόμασταν σε ένα δωμάτιο, κατάχαμα ο ένας δίπλα στον άλλο. Η άλλη γιαγιά μου η Άννα Ζαχαράκη από το Παλαιόκαστρο παντρεύτηκε το Γεώργιο Αργυρίου. Μία άλλη εικόνα ήταν όταν οι Παλιοκαστρίτες ερχόταν στο πανηγύρι του χωριού μου και γλεντούσαν στο καφενείο του πατέρα μου. Μετά συνειδητοποίησα ότι πολλοί κάτοικοι του Εξάρχου ήλθαν ως γαμπροί και νύφες από το Παλαιόκαστρο. Πάντα τον ήθελαν τον Έξαρχο. Τα πολλά νερά, οι απέραντες βοσκήσιμες εκτάσεις ήταν ιδανικός τόπος για ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας, της παραγωγής φορτηγών ζώων, της καλλιέργειας καλαμποκιού. Πριν χρόνια όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την καταγραφή της ιστορίας του χωριού μου, ερευνώντας αρχεία, εφημερίδες όταν υπήρχε υλικό από τα γειτονικά χωριά και προπάντων από Παλαιόκαστρο πάντα το κρατούσα για μελλοντική χρήση. Επισκέφθηκα πολλές φορές το Παλιόκαστρο, μίλησα με τους ανθρώπους, περπάτησα τους ιστορικούς τόπους, προσπάθησα όσο μπορούσα.