Ο γίγαντας της Σαλαμίνας - Σακελλαρίου, Χάρης Ν., 1923-2007 (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή Περιστέρια, 2000)
Δεν είχε υπερφυσικές σωματικές διαστάσεις ούτε τεράστια δύναμη. Ήταν ένας κοινός, απλός, όπως όλοι. Είχε όμως ατσαλένια θέληση, γιγάντια, και μια αποφασιστικότητα που ξεπερνούσε τα ανθρώπινα μέτρα. Κι έγινε ο αρχηγέτης και ο σωτήρας της πατρίδας του, της Αθήνας, ο σωτήρας της Ελλάδας, αλλά και όλης της ανθρωπότητας από τη περσική βαρβαρότητα, με τολμήματα και πρωτοβουλίες που μας ξαφνιάζουν και μας αφήνουν εμβρόντητους.