Η απέραντη στέπα - Hautzing, Esther (Εφηβική βιβλιοθήκη / Καστανιώτης, 1996)
Είναι Ιούνιος του 1941. Η οικογένεια Ρούντομιν συλλαμβάνεται από τους Ρώσους. Είναι "καπιταλιστές...εχθροί του λαού". Διωγμένοι από την πόλη τους, τη Βίλνα, και την πατρίδα τους, την Πολωνία, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι και τους φίλους τους και στριμώχνονται σε άμαξες γεμάτες κόσμο με προορισμό την απέραντη στέπα της Σιβηρίας. Στη σκληρή μοναξιά της Σιβηρίας η Έσθερ και η οικογένειά της αγωνίζονται να επιβιώσουν.