Η φλογερή καρδιά του Ντάνκο : και άλλα διηγήματα - Gorky, Maxim, 1868-1936 (Σύγχρονη Εποχή, 1996)
Το παραμύθι αυτό θεωρείται ένα από τα καλύτερα κείμενα του κλασικού Σοβιετικού συγγραφέα Γκόρκι. Βεβαίως, ο συμβολισμός του παραπέμπει ευθέως στο γνωστότερο μύθο του Προμηθέα δεσμώτη. Ναι, αλλά με πόση λογοτεχνική δύναμη και πρωτοτυπία εκφράζεται αυτός ο διαχρονικός συμβολισμός! Και η ειδοποιός διαφορά: ο Προμηθέας ανήκει στους ημίθεους, ενώ ο Ντάνκο είναι ένας κοινός θνητός. Κι όμως, για το καλό των συνανθρώπων, η καρδιά του γίνεται το βαρναλικό "φως που καίει".