Ο Τζιμ Κνοπφ και το άγριο 13 - Ende, Michael, 1929-1995 (Κατώφλι στον κόσμο / Κέδρος, 1990)
Ο Τζίμ Κνοπφ κι ο φίλος του ο μηχανοδηγός Λουκάς μαζί με την γριά ατμομηχανή την Έμα, γνωρίζονται με το βασιλιά της θάλασσας και τη χαριτωμένη κόρη του Σουρσουλαπίτση, εφευρίσκουν το «Αεικίνητο», μαθαίνουν με τη βοήθειά του την ακατάβλητη Έμα να πετάει, και νικούν τη φοβερή πειρατοσυμμορία, το «Αγριο 13»