Η χαμένη άνοιξη : δίσεχτα χρόνια - Τσίρκας, Στρατής, 1911-1980 (Κορυφαίοι Έλληνες πεζογράφοι του 20ού αιώνα ;, 2012)
"Ο Στρατής Τσίρκας ανήκει στην μικρή ομάδα όσων ξεκίνησαν τη "μεγάλη" γενιά του τριάντα [...] και έφτασαν όψιμα σε μια πλήρη έκφραση του εαυτού τους, ωφελούμενοι από την ωριμότητα της προσωπικότητας τους, όσο και από τις οργανικές μεταβολές που γνώρισε η λογοτεχνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.