Λευκή νύχτα - Larsson, Asa, 1966- (Αστυνομικό / Μεταίχμιο, 2012)
Βραβείο καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος από τη Σουηδική Ακαδημία [2004] Μεσοκαλόκαιρο στη Σουηδία, ο ήλιος κυριαρχεί στον ουρανό και ο μακρύς χειμώνας είναι πια παρελθόν. Αυτή τη μαγική εποχή, ένας βίαιος δολοφόνος επέλεξε να θέσει τέρμα στη ζωή της παστόρισσας Μίλντρεντ Νίλσον προκαλώντας σοκ στη μικρή κοινότητα της Κίρουνα. Η δικηγόρος Ρεμπέκα Μάρτινσον, η ηρωίδα και του προηγούμενου βιβλίου της Asa Larsson, ξαναβρίσκεται στην Κίρουνα (στην οποία είχε επιστρέψει πριν από σχεδόν δύο χρόνια με αφορμή έναν άλλο φόνο), όπου η Άννα-Μαρία Μέλα, η δυναμική αστυνομικίνα, έχει αναλάβει την εξιχνίαση της δολοφονίας της παστόρισσας Μίλντρεντ Νίλσον ανακρίνοντας όλους τους εμπλεκόμενους. Σιγά σιγά η Ρεμπέκα έλκεται από το μυστήριο και βυθίζεται στον κόσμο του θύματος: ένα σύμπαν πόνου και ίασης, αμαρτίας και σεξουαλικότητας και πάνω απ' όλα αιματοβαμμένης θυσίας.