Εκτροφή παραγωγικών πτηνών : όρνιθες, ινδιανόρνιθες, μελεαγρίδες, ορτύκια, πάπιες, χήνες - Σπαής, Αλέξανδρος Β. (Σύγχρονη Παιδεία, 2011)
Η Εκτροφή των παραγωγικών πτηνών πραγματεύεται τις αρχές της εκμετάλλευσης των πτηνών, πάντοτε υπό συνθήκες ευημερίας (welfare) τους, με τελικό στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Πιο συγκεκριμένα, έχει ως κύριο σκοπό την παραγωγή κρέατος και αυγών στη μεγαλύτερη, κατά το δυνατόν, ποσότητα, μέσα στο συντομότερο χρόνο, με το μικρότερο κόστος και με την επιθυμητή κάθε φορά ποιότητα.Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει οκτώ κεφάλαια: - Το πρώτο, αναφέρεται στα διάφορα στοιχεία που έχουν σχέση με την οικονομική σημασία και τη διάρθρωση της εκτροφής των κύριων παραγωγικών πτηνών παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και επομένως και στην Ελλάδα. - Το δεύτερο, αφορά στην προέλευση, την ταξινόμηση και στην ονοματολογία των έξι κυριότερων ειδών των παραγωγικών πτηνών, δηλαδή των ορνίθων, των ινδιανορνίθων, των μελεαγρίδων, των ορτυκιών, των παπιών και των χηνών. - Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τα στοιχεία της εξωτερικής μορφολογικής διάπλασης αυτών των πτηνών από άποψη κυρίως ζωοτεχνικού ενδιαφέροντος. - Το τέταρτο, αφορά στις παραγωγικές ιδιότητες των παραπάνω πτηνών. - Το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται στις κυριότερες φυλές των πτηνών. - Το έκτο, περιλαμβάνει τις μεθόδους αναπαραγωγής και γενετικής βελτίωσής τους. - Το έβδομο, πραγματεύεται τις μεθόδους εκτροφής των πτηνών, ενώ αναφέρεται στα πιο συνήθη είδη εκτροφής των ορνίθων, των ινδιανορνίθων, των μελεαγρίδων, των ορτυκιών, των παπιών και των χηνών. Και τέλος, - Το όγδοο κεφάλαιο αναφέρεται στις γενικές αρχές της κατασκευής των πτηνοστασίων, καθώς και στην υγιεινή των πτηνοτροφείων και εκκολαπτηρίων.