Ποιήματα - Brecht, Bertolt, 1898-1956 (Σύγχρονη Εποχή, 1992)
Τα ποιήματα του Μπρεχτ, ίσως με το πιο άμεσο τρόπο απ' τα θεατρικά και τις σύντομες ιστορίες του, αντανακλούν καλλιτεχνικά τις διεργασίες στη συνείδηση και στάση ζωής που εξελιχτικά διαμόρφωσε ο ποιητής και δραματουργός. Όπως συνόψισε προς το τέλος της ζωής του (ομιλία στην τελετή απονομής του Βραβείου Λένιν, Μόσχα 1955) ο Μπρεχτ: «Το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθα ήταν πως το μέλλον της ανθρωπότητας μπορεί να ειδωθεί μόνον «από τα κάτω», από την σκοπιά των καταπιεσμένων κι εκμεταλλευόμενων. Μόνο όποιος αγωνίζεται μαζί τους, αγωνίζεται για την ανθρωπότητα». Η παρουσίαση της ποιητικής πορείας προσέγγισης, συμμετοχής και προσφοράς του Μπρεχτ στο γερμανικό και διεθνές εργατικό κίνημα ήταν και η κεντρική ιδέα που οδήγησε σ' αυτήν την έκδοση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).