Το αυγό της έχιδνας - Ψαραύτη, Λίτσα Σ., 1936- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή περιστέρια, 1992)
Ο Στέφανος είναι 18 χρονών, γεμάτος όνειρα για το μέλλον και ενθουσιασμό για τη ζωή. Κανείς όμως δεν τον έχει προειδοποιήσει για τις κακοτοπιές που μπορεί να συναντήσει, κανείς δεν του έχει πει ότι ακόμα και ο έρωτας, η ομορφότερη εμπειρία της νιότης, μπορεί να είναι επικίνδυνος, αν δεν ξέρεις να προφυλαχτείς απο τον κίνδυνο της εποχής μας - το AIDS. Και ο Στέφανος θα κάνει το μοιραίο λάθος. Η ζωή του τώρα απειλείται. Πόσο άραγε θα τον βοηθήσει η συμπαράσταση της Όλγας, της φίλης του; Και πόσο θα βοηθήσουν το μικρό του αδελφό, τον 14χρονο Αργύρη, τα όσα ο Στέφανος του διηγείται σ' αυτό το βιβλίο; Ο Αργύρης δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος όταν μεγαλώσει. Ο Αργύρης πρέπει να σωθεί. Γιατί τώρα θα ξέρει.